Scouts Zoka 2018: Vikings

Van 7 tot 14 juli zijn de scouts op hun ruige, barbaarse kamp geweest naar Mook

Het ondertussen alweer bijna 2 maanden geleden, maar wat hebben we een leuk zomerkamp gehad met de scouts. De eerste dag van het kamp is dan ook iets waar veel scouts lang naar uit kijken. Nou, misschien niet per se de eerste dag, die dag zouden sommige scouts liever overslaan. Zeker als je meteen 80 kilometer mag gaan fietsen. Wie bedenkt dat toch te gaan doen (hint: het begint met de l en eindigt op eiding). En toch fietsen ze het gewoon allemaal helemaal van het begin tot het eind, wat een prestatie! En wat een energie hadden ze nog over s ‘avonds. 

Deze hoeveelheid drukte was voor de leiding veel te veel aan het worden, dus was er maar 1 ding dat we konden gaan doen: Zondag, sportdag! Er werd gezweet, er zijn records verbroken, nationaal en internationale records werden onder de mat geveegd en maakte plaats voor de scouts van Esjeeka. Zo hadden ze hele scherpe tijden neergezet voor het onderdeel: Met de hele patrouille in een zak gaan staan en dan springend een parcours zo snel mogelijk rondlopen. Maar ook prachttijden voor het onderdeel: Zo lang mogelijk over de afwas doen. En natuurlijk boven alles: hoe vies kan de afwas nog zijn nadat we soort van hebben afgewassen.  

En toen kwam maandag, Hikedag 1. Als ze vandaag alles foutloos zouden lopen was de hike ongeveer 14 kilometer lang. Wat al een aardige wandeling is. Maar dat vonden wij als leiding natuurlijk niet genoeg. We hadden bedacht ze ook nog een stukje over het water te laten varen. Na een kilometer lopen kwamen ze dan ook aan bij een wild stromende rivier (voor Nederlandse begrippen). Hier mochten ze hun knoopskills vertonen en twee prachtige vlotten gaan bouwen. Het was beide groepjes bijna gelukt, de ene was redelijk droog aan de overkant gekomen en de andere heeft meer gezwommen dan op het vlot gezeten. Lichtelijk doorweekt vervolgde ze hun tocht, om uiteindelijk te gaan wildkamperen in een bos in Duitsland. 

De volgende ochtend was het tijd voor hikedag 2, als leiding hadden we de taak om op de post die strategisch geplaatst was bij een koffiezaakje te bemannen. Een heerlijk gebakje en een cappuccino later kwamen de uitgehongerde hikers aan. Met nog een stukje gps tocht en een speurtocht achter de rug waren ze dan eindelijk weer teruggekomen op het kampterrein. We waren aan het kamperen in Mook, vlakbij Nijmegen een kampeerterrein waar veel verschillende groepen tegelijkertijd terecht kunnen om te overnachten. De kampstaf is er supertof en de hond van de kampstaf heet Baloe (wat een toffe naam, Leiding die Baloe heet is namelijk altijd heel erg leuk). De rust was teruggekeerd in ons Vikingen oord, alle scouts waren uitgeteld en mochten de rest van de dag besteden aan lekker uitrusten en eventueel al wat voorbereiden voor de bonte avond. 

Want ze hadden al hun energie de volgende dag weer nodig om Nijmegen onveilig te gaan maken. Tegen het eind van de week begonnen ze ook al wel aardig te stinken en hebben we donderdag een dagje zwemmen ingepland om ze goed schoon weer vrijdag op de kano te zetten. Het kanoën ging de meeste scouts erg goed af. Hier en daar vielen er wat kano’s om. Wat best vreemd was, want het was een erg rustige stroming. Het had eventueel wat met de leiding te maken, maar daar is geen bewijs voor. 

Vrijdagavond was het tijd voor de bonte avond. De heren gingen als Vikingen op avontuur en de dames hadden zo veel verschillende optredens dat ik niet eens meer precies weet wat er allemaal wel niet voorbij was gekomen. Er werd gezongen er werd gedanst, de ranja werd in flinke teugen weggedronken. Al met al een heel erg gezellige afsluiter van een topkamp!