Geschiedenis

Scouting Esjeeka is op 30 augustus 2001 ontstaan na een fusie tussen twee scouting groepen die reeds sinds de jaren dertig bestaan, namelijk Scouting Sint Jan Baptist en Scouting Sint Stanislaus Kostka. Beide groepen zijn respectievelijk in 1935 en 1936 opgericht door de toenmalige commissaris van scouting hopman De Leeuw.

Scouting Sint Jan Baptist vindt zijn oorsprong in de wijk Sint Anna, terwijl scouting Sint Stanislaus Kostka is opgericht in parochie het Goirke. Na jarenlang zelfstandig te hebben bestaan, hebben beide groepen besloten te fuseren. Scouting Sint Jan Baptist had veel leden en een tekort aan leiding. Scouting Sint Stanislaus Kostka had weinig leden, maar beschikte wel over stafleden. Teneinde het voortbestaan van beide groepen te garanderen, werd besloten tot een fusie tussen beide groepen. Dit bleek een goede stap te zijn en daarmee ontstond de “nieuwe” scoutinggroep Esjeeka.

Esjeeka zijn de letters S, J en K voluit geschreven. De S is van het woord Sint die een heilige aanduidde in de namen van de twee “oude” scoutinggroepen. De J is van Jan uit de naam van Scouting Sint Jan Baptist en de K is van Kostka uit de naam Scouting Sint Stanislaus Kostka. De oude groepsnamen komen dus terug in de huidige naam; Scouting Esjeeka.

Acht jaar later vond er nog een fusie plaats, toen fuseerde namelijk de groepen Scouting Pieter Jong Tilburg & Scouting Esjeeka. Beide groepen gingen als een geheel verder onder de naam Scouting Esjeeka aan de stedekestraat.

In 2016 zijn we betrokken bij de realisatie van het spoorpark in tilburg (voormalige VGL terrein), waarvan wij een van de kwartiemakers zijn. In dit nieuw aan te leggen park zal ons nieuwe gebouw komen staan. In April 2017 is dit plan goedgekeurd door de gemeenteraad & gaat de aanleg definitief door.

In september 2017 hebben we de oude locatie aan de stedekestraat verlaten in ruil voor de tijdelijke (huidige) locatie aan de Elzenstraat (BSO de elzen).

In 2020 hebben we onze intrek genomen in onze nieuwbouw in het Spoorpark.